Banner Uilhoorn & Fritse
 

Gelekaartprocedure voor het eerst succesvol

19-09-2012


Het is voor het eerst dat nationale lidstaten door middel van de gelekaartprocedure Europese plannen tegenhouden. Volgens die procedure heeft elk parlement een stem. Voor Nederland geldt dat zowel de Eerste Kamer als de Tweede Kamer als apart parlement wordt gezien. Hierdoor heeft Nederland 2 gele kaarten op zak. In totaal hebben de 27 lidstaten van Europa 54 stemmen, of kaarten zo u wilt, te vergeven. Wanneer een derde van hen (18) een gele kaart trekt moet de Commissie het voorstel heroverwegen en onderzoeken of ze het plan aanpast of intrekt.

 

De Commissie heeft besloten, vanwege de nationale druk, te stoppen met de plannen op het gebied van stakingsrecht en heeft daarmee het voorstel ingetrokken.

 

De door Nederland met 2x geel van het veld gestuurde verordening ging over de stakingen die effect hadden op de vrije markt en is opgesteld naar aanleiding van een aantal rechtszaken. Een voorbeeld daarvan had betrekking op het ‘omvlaggen’ van de veerboot tussen Estland en Finland. De veerbootmaatschappij was voornemens onder de vlag van Estland te gaan varen vanwege de gunstigere salariëring van dat land ten opzichte van Finland. Het personeel staakte daartegen.

 

Volgens de Commissie was het voorstel slechts bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de vraag hoe het grondrecht om te staken zich verhoudt tot de Europese vrije markt en het vrije verkeer van diensten. Critici vonden dat de Commissie zich bemoeide met zaken waar ze niet over gaat en het stakingsrecht daarmee ondergeschikt maakte aan de vrije markt.

 

Leonard van der Leeden

Uilhoorn en Fritse advocaten

 

Bron: sconline.nl

 

 

 

« Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief