Banner Uilhoorn & Fritse
 

Hoge griffierechten schrikken MKB'ers af

05-04-2012


Volgens gerechtsdeurwaarder en directievoorzitter Tom van Eck nemen steeds minder ondernemers in het mkb het risico om te gaan procederen. Volgens Van Eck is dit een rechtstreeks gevolg van de verhoging van de griffierechten per 1 juli 2011. 

 

Griffierechten zijn de kosten die aan de rechtbank betaald moeten worden om te procederen. 

 

Procederen houdt altijd een risico in. "Kleinere ondernemers bedenken zich vaak twee keer voor ben besluit om te procederen", aldus Van Eck. Procederen voor een vordering van 600 euro kost sinds vorig jaar voor rechtspersonen 426 euro enkel aan griffierecht. Daar komen de kosten van de dagvaarding en kosten voor de gemachtigde nog bij. 

 

Het gevolg is dat de ondernemers in kwestie de vorderingen afboeken. "Hierdoor komt de rekening uiteindelijk te liggen bij de mensen die wel keurig op tijd betalen", aldus de Flanderijn in haar jaarverslag.

 

Nieuwe verhoging

Per 1 juli 2012 wilde het kabinet opnieuw een forse verhoging van de griffierechten doorvoeren, maar die plannen lijken voorlopig te worden gedwarsboomd. De SGP-fractie in de Eerste Kamer heeft deze week laten weten tegen te zijn en zonder steun van de SGP-fractie zal er naar verwachting geen meerderheid in de Eerste Kamer zijn.

 

Bron: nuzakelijk.nl en flanderijn.nl

 

 

 

« Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief