Banner Uilhoorn & Fritse
 

Van Dam-tot-Damloper toch geen WW

15-03-2012


De rechter te Haarlem beslist eind 2008 dat de arbeidsovereenkomst van een werknemer die de van Dam-tot-Damloop tijdens zijn arbeidsongeschiktheid heeft gelopen, wordt ontbonden. Het UWV kent daarna aan de werknemer een WW-uitkering toe. De werkgever is eigenrisicodrager en is het met deze toekenning niet eens. Na bezwaar en beroep is in hoger beroep de Centrale Raad van Beroep van oordeel dat aan de ontstane werkloosheid een dringende reden ten grondslag ligt en dat de werknemer een WW-uitkering geweigerd moet worden.


De gedragingen van de werknemer zijn volgens de CRvB aan te merken als dringende reden. De werknemer had onjuiste informatie verstrekt over zijn medische situatie en zijn deelname aan de Dam-tot-Damloop verzwegen. Ook is het verzuimreglement overtreden door zonder toestemming van de werkgever tijdens de arbeidsongeschiktheidsperiode 3 weken op vakantie te gaan naar de Filipijnen.

 

De CRvB is van oordeel  dat aan de ontstane werkloosheid een arbeidsrechtelijke dringende reden ten grondslag ligt waarvan werknemer een verwijt kan worden gemaakt. Het UWV had een WW-uitkering moeten weigeren.

 

Tip: Opschorting van loon kan worden gebruikt als drukmiddel om inlichtingen van de werknemer te verkrijgen om zijn arbeidsongeschiktheid vast te stellen.

 

Bronnen: CRvB 11-1-2012, LJN: BV 1378; Kantonrechter Haarlem 29-10-2008, LJN: BG 2722

 

Jessica Hartkoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

 

 

 

 

 

« Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief