Banner Uilhoorn & Fritse
 

Meenemen product over de houdbaarheidsdatum; reden voor ontslag?

19-05-2017


Op 7 oktober 2016 heeft een productiebedrijf voor supermarkten een werknemer op staande voet ontslagen, nadat deze werknemer - zonder daarvoor te hebben betaald en zonder toestemming van de werkgever - o.a. een pakje Optimel - dat over de datum was - mee naar huis wilde nemen. De rechtbank heeft op 7 februari 2017 geoordeeld dat dit ontslag op staande voet terecht is gegeven.

 

In deze zaak gaat het om een werknemer die bij het productiebedrijf voor supermarkten als kantine-medewerker werkzaam is bij de slagerijafdeling. De werkgever hanteert een algemeen bedrijfsreglement waarin onder andere het volgende is opgenomen:

" Het is niet toegestaan om (zelf meegebrachte) etenswaren of frisdrank te nuttigen in andere ruimtes dan de kantine. Het is nimmer toegestaan (onbetaald) producten, ook afgeschreven producten of kantoormaterialen/verpakkingen vanuit de winkel, kantoor, het distributiecentrum en/of de productiebedrijven te nuttigen dan wel mee naar huis te nemen. Dit zal worden aangemerkt als diefstal."

 

De werknemer heeft in verband met deze regel uit het bedrijfsreglement twee keer eerder waarschuwingen gekregen. De laatste van deze waarschuwingen ging over het feit dat de werknemer kaaskruimels van de kaasbroodjes opspaarde en mee naar huis nam om daar op te eten. In de waarschuwingsbrief is vermeld dat het de laatste waarschuwing is en dat een volgende overtreding van het bedrijfsreglement zou leiden tot ontslag.

 

Toch is de werknemer op 6 oktober 2016 weer in de fout gegaan. Toen de werknemer de kantine aan het opruimen was kwam zij onder andere een pak Optimel tegen dat de dag erna over de datum zou zijn. Hoewel dit verboden was in het reglement besloot de werknemer om het pak Optimel mee te nemen, omdat het anders toch weggegooid zou worden. Naast een pak Optimel nam de werknemer ook een bakje zalmsalade mee. Dit was overgebleven van de barbecue van de dag ervoor. Toen de werkgever bij een steekproefsgewijze controle erachter kwam dat de werknemer beide producten mee naar huis wilde nemen, is de werknemer op staande voet ontslagen. De werknemer was het hier niet mee eens en stapte daarom naar de rechter.

 

De rechtbank heeft geoordeeld dat de werknemer bekend is met het bedrijfsreglement waarin staat dat het meenemen van goederen - ook als ze zouden worden weggegooid - door de werkgever als diefstal wordt aangemerkt en dat een ontslag op staande voet volgt. Om een grijs gebied te vermijden ten aanzien van wat wel of wat niet meegenomen mag worden, wordt door de werkgever strikt beleid gevoerd. Bovendien is de werknemer meerdere malen gewaarschuwd. De door de werknemer aangevoerde persoonlijke omstandigheden - een dienstverband van 10 jaar en haar leeftijd - maken niet dat de rechter tot een ander oordeel komt; het ontslag op staande voet is gerechtvaardigd.

 

Tip: Het kan raadzaam zijn om als werkgever duidelijke bedrijfsregels te hebben over het meenemen van producten om een grijs gebied en discussies te vermijden. 

 

Vindplaats: ECLI:NL:RBAMS:2017:905

 

Merijn van der Grijn

student-stagiair bij Uilhoorn & Fritse advocaten

 

Meer berichten over bagatel-delicten:

'Op staande voet ontslagen vanwege verduisteren toiletmunt'
'Nuttigen appeltaart reden voor ontslag op staande voet?'
'Meenemen restmateriaal reden voor ontslag?'
'Meenemen colablikje ondanks geringe waarden reden voor ontslag?'

'Bagatel delicten (diefstal van zaak van geringe waarde); reden voor ontslag?'

 

 

 

« Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief