Banner Uilhoorn & Fritse
 

Ernstig overgewicht leidt tot einde arbeidsovereenkomst

14-12-2011


Een werkgever wenst te komen tot een einde aan de arbeidsovereenkomst met een werknemer die leidt aan obesitas morbide (ernstig overgewicht). Hoewel dit als een chronische ziekte wordt aangemerkt en daarmee sprake is van een opzegverbod, wordt de arbeidsovereenkomst door de rechter ontbonden.

 

Ernstig overgewicht

De werknemer is sinds 2007 onafgebroken arbeidsongeschikt. In verband met de ziekte is sinds 2009 een WIA-uitkering toegekend. Met onderbrekingen wegens operaties en opbouw, werkt de werknemer sindsdien 20 uur per week. De werkgever ziet vanwege de gevolgen van de langdurige arbeidsongeschiktheid geen toekomstmogelijkheden meer binnen de organisatie. De zieke werknemer legt een onevenredig groot beslag op de organisatie en collega's, en de continuïteit van de organisatie komt onder grote druk te staan.

 

Opzegverbod wegens ziekte

De rechter oordeelt dat het beroep van de werknemer op het bijzondere opzegverbod wegens ziekte niet automatisch een ontbinding van de arbeidsovereenkomst in de weg staat. Gelet op  de verzuimbegeleiding in de afgelopen 4 jaar, kan niet van de werkgever worden verlangd dat hij verdergaande aanpassingen in de organisatie doorvoert. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden op lange termijn vanwege de al bekende operaties. Daarmee heeft de werknemer na het einde van de arbeidsovereenkomst meer perspectief voor het vinden van nieuw werk.

 

Rechtbank Breda, 23 september 2011, LJN: BT6716

 

Mark Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten, 2 december 2011

 

 

 

 

 

« Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief