Banner Uilhoorn & Fritse
 

"Bij scheepsbouwer IHC verdwijnen meer dan 1400 banen"

15-06-2015


Woensdag 10 juni 2015 kondigde Scheepsbouwer Royal IHC een ingrijpende reorganisatie aan waarbij veel vaste en flexibele arbeidskrachten hun baan zullen gaan verliezen. De komende maanden zal duidelijk worden wie moet vertrekken. De IHC-directie zal op 22 juni 2015 een uitgewerkt Sociaal Plan voorleggen aan de Ondernemingsraad en aan de vakbonden.

 

Bij (dreigend) ontslag zijn er veel vragen over de rechtspositie en de mogelijke financiële gevolgen voor de werknemer. Per 1 juli 2015 verandert door de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) het ontslagrecht ingrijpend. In plaats van de kantonrechtsformule wordt de transitievergoeding geïntroduceerd. De onderliggende berekening betekent voor werknemers een flink lagere vergoeding.

 

In een Sociaal Plan wordt een regeling vastgelegd waarbij het verlies van de arbeidsplaats en een eventuele financiële achteruitgang worden ondervangen. Andere onderdelen van een Sociaal Plan kunnen zijn: herplaatsing van boventallige werknemers, outplacement (ondersteuning door een extern bureau bij het vinden van een baan extern), remplacantenregeling (vrijwilligers- en plaatsmakersregeling; een werknemer die niet boventallig is verklaard kan laten weten wel voor ontslag in aanmerking te willen komen), vergoeding voor bij- en omscholingskosten, en een ontslagvergoeding.

 

Een Sociaal Plan kan de status van een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) krijgen indien dat bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt aangevraagd.

 

In geval van vrijwillig vertrek van een werknemer kunnen werkgever en werknemer een regeling treffen - en vastleggen in een beëindigingsovereenkomst - waarbij geen rekening gehouden hoeft te worden met de transitievergoeding. Van de wettelijke transitievergoeding zal waarschijnlijk wel een reflexwerking uitgaan.

 

Mocht u vragen hebben dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen per e-mail of telefoon (078-6392060).

 

 

 

« Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief