Banner Uilhoorn & Fritse
 

Erfenis Chinese vaas: ping ping voor fiscus

23-11-2014


Zo af en toe wordt in het populaire tv programma "Tussen kunst en kitsch" een kunststuk ontdekt dat veel meer waard blijkt te zijn dat de eigenaar kon vermoeden. Heeft u zelf wel enig idee wat die Delfts blauwe vaas bij u in de vensterbank zou kunnen opbrengen? Of wat dacht u van die met goudvissen of woeste krijgers gedecoreerde vazen bij dat Chinese restaurant bij u in de buurt.

 

Vier erfgenamen van een in 2003 overleden persoon geven ieder aan de Belastingdienst voor de erfbelasting een bedrag van EUR 12.500,00 op in de rubriek 'Sieraden, schilderijen en antiek'. Onder de kunstvoorwerpen bevindt zich een Chinese vaas. Volgens een taxatierapport dat in 2004 is opgemaakt zou de waarde ongeveer EUR 15.000,00 zijn.

 

De vaas uit de Ming-dynastie wordt echter ping ping voor de fiscus. De erfgenamen hebben de vaas aangeboden bij veilinghuis Christie's. Dit veilinghuis schat de vaas eind 2004 op een bedrag van EUR 100.000,00. In juli 2005 wordt de vaas op een in Londen gehouden veiling verkocht voor een bedrag van maar liefst 23 miljoen euro. De erfgenamen laten de Belastingdienst vervolgens weten dat de vaas op een bedrag van EUR 100.000,00 is geschat. Drie jaar later legt de Inspecteur van Belastingen een naheffingsaanslag op aan de erfgenamen. In plaats van de in 2004 opgelegde EUR 17.000,00 wil de Belastingdienst graag per erfgenaam een bedrag van 1,5 miljoen euro incasseren op basis van de verkoopprijs van 23 miljoen euro. De erfgenamen zijn het daar echter niet mee niet eens.

 

Voor het berekenen van de erfbelasting is de waarde van erfenis (geldbedrag of waardevolle voorwerp) op de datum van het overlijden van de erflater het uitgangspunt.

 

Uiteindelijk beslist de Hoge Raad - de hoogste rechter in Nederland - dat een bedrag van 10 miljoen euro als uitgangspunt voor de berekening van de erfbelasting genomen mag worden, en niet het bedrag uit het taxatierapport van het veilinghuis of het verkoopbedrag. Het bedrag van 10 miljoen euro is een schatting van de waarde op de overlijdensdatum waarbij de later gerealiseerde verkoopprijs als uitgangspunt is genomen en met inachtneming van de marktontwikkelingen.

 

De laatste jaren is er vanuit China veel vraag naar zeldzaam Chinees aardewerk vanwege de snel toenemende welvaart. Misschien moet u de volgende keer voorzichtiger zijn met het afstoffen van uw Delfts blauwe vaas, wie weet wat die voor uw erfgenamen - en de belastingdienst - kan gaan opleveren!

 

Bron: Hoge Raad 12 juli 2013, ECLI:NL:HR;2013:31

Mark Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

 

Een aangepaste versie van dit artikel verscheen in "Het Journaal" ed. Zwijndrecht, Hendrik Ido Ambacht, dec. 2014

 

 

 

« Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief