Banner Uilhoorn & Fritse
 

Café "Papagaai", smartengeld voor vuistslag in gezicht

22-09-2014


Een avondje stappen kan grote gevolgen hebben. Na zijn bezoek met vrienden aan het café "Papagaai" komt de cafébezoeker buiten een hem bekende persoon tegen. De directe aanleiding is ondanks een aantal getuigen onduidelijk maar op enig moment heeft de cafébezoeker de ander een vuistslag in het gezicht gegeven. Door de vuistslag is het slachtoffer - die zelf onder invloed van alcohol verkeerde - achterover gevallen en met zijn hoofd op straat tegen een betonnen rand aangekomen.

 

Het slachtoffer is vervolgens met grote spoed naar het ziekenhuis overgebracht. In het ziekenhuis is een grote bloeding in de hersenen geconstateerd. Vanwege de grote omvang van de bloeding en de te verwachten zwelling is een deel van de schedel verwijderd. Het slachtoffer wordt vervolgens ruim twee weken kunstmatig in slaap gehouden in welke periode een longontsteking optreedt. Na het ontwaken heeft het slachtoffer nog een maand in het ziekenhuis gelegen en vervolgens een maand in een revalidatiecentrum. Na 12 maanden woont het slachtoffer niet meer bij zijn ouders maar weer zelfstandig. Bij het slachtoffer is een acryl plastiek geplaatst ter vervanging van het verwijderde deel van de schedel.

 

Het slachtoffer stelt de uitdeler van de klap civielrechtelijk aansprakelijk voor geleden schade. Hij heeft last van blijvende evenwichtsstoornissen, gehoorschade aan het rechteroor, een kwetsbare schedel, en een ontsierend litteken op zijn grotendeels kale schedel. De uitdeler van de klap is strafrechtelijk wegens zware mishandeling o.a. veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 36 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De civiele rechter vindt de reactie van de dader gewelddadig en buitenproportioneel. Hij kent aan smartengeld een bedrag van EUR 17.000,00 toe. Een bedrag van EUR 4.000,00 wordt toegekend in verband met materiële schade: reiskosten van ouders en slachtoffer naar artsen, fysiotherapeuten en andere medische deskundigen.

 

Ten tijde van het ongeval was het slachtoffer werkzoekende. Voor het verlies aan inkomen wordt door de rechter naast de eerder genoemde bedragen nog een bedrag van EUR 5.000,00 toegekend. Dit is het verschil tussen de ontvangen bijstandsuitkering en het bedrag waarvan de rechter vindt dat het aannemelijk is dat het slachtoffer dat had kunnen verdienen.

 

Bovendien wordt de dader veroordeeld in de proceskosten, zoals de kosten van de ingeschakelde deurwaarder en de advocaat, en het griffiegeld. Zelfs als zou vaststaan dat het slachtoffer bij eerdere contacten de dader heeft gekleineerd of belachelijk heeft gemaakt of op de bewuste avond op een irritante manier heeft gezongen, dan valt dit verwijt volgens de rechter in het niet bij wat de dader verweten kan worden. Drank maakt meer kapot dan je lief is.

 

Mark Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

 

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad, ECLI:NL:RBZLY:2008:BH4975

 

Een aangepaste versie verscheen in "Het Journaal", ed. Zwijndrecht, Hendrik Ido Ambacht, sept/okt 2014.

 

 

 

« Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief