Banner Uilhoorn & Fritse
 

Gele kaartprocedure kan grip op besluitvorming Europa verstevigen

11-12-2014


In 2012 heb ik reeds een bericht over de eerste succesvol uitgedeelde gele kaart geschreven. Sindsdien is er nog eenmaal een geslaagde gele kaart getrokken, namelijk tegen het voorstel tot instelling van een Europees openbaar ministerie met exclusieve bevoegdheden op het gebied van onder andere de bestrijding van fraude. De procedure is nu door wetenschappers van o.a. de Radboud Universiteit, in opdracht van de Tweede Kamer, tegen het licht gehouden.

 

De officiële benaming van de gele kaartprocedure is Early Warning System (EWS). Het systeem is na het Verdrag van Lissabon, dat op 1 december 2009 in werking trad, ingevoerd om de nationale parlementen een instrument te verschaffen waarmee zij direct invloed kunnen uitoefenen op het besluitvormingsproces. Wanneer een derde van de parlementen van mening is dat bepaalde regelgeving beter op nationaal niveau kan worden geregeld en daartoe haar gele kaart inzet moet de Europese Commissie het voorstel heroverwegen en onderzoeken of het plan moet worden ingetrokken.

 

Het rapport: "Gericht op Europa", wat u onder dit nieuwsbericht in PDF kunt downloaden, mondt uit in 3 aanbevelingen aan het Nederlandse parlement. Deze zijn samen te vatten als:

  • Wees selectief met het uitdelen van de kaart en gebruik deze niet als vervanging van andere controle middelen maar ter aanvulling daarop;
  • Zet in op hervorming van het EWS door verlenging van termijnen en verplicht de Commissie tot inhoudelijk betere en snellere reacties;
  • Wees actief in interparlementaire samenwerking, kortom: werk samen.

Universitair hoofddocent bestuurskunde Mastenbroek is van mening dat nationale parlementen geleidelijk hun Europese invloed hebben verstevigd. De Tweede Kamer is volgens haar een schoolvoorbeeld: "Met grote toewijding heeft zij een sterke positie ingenomen in het interparlementaire netwerk, een grote bijdrage geleverd aan het Europese besluitvormingsproces en een ambitieuze agenda opgesteld."

 

Leonard van der Leeden

Uilhoorn en Fritse advocaten

 

Voor vragen kunt u bellen 078-6392060 of e-mailen.

 

Download: Rapport: "Gericht op Europa"

 

 

« Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief