Banner Uilhoorn & Fritse
 

Voortzetting in nieuw opgerichte vennootschappen na faillissement is overgang van onderneming

06-10-2014


Na een faillissement wordt een doorstart gemaakt zonder medewerking van de curator en worden de feitelijke activiteiten met dezelfde bedrijfsmiddelen en hetzelfde personeel voortgezet. De rechter oordeelt dat sprake is van een overgang van onderneming.

 

Op 27 mei 2014 zijn de vennootschappen Jan de Roos Transport, Jan de Roos Montage en Jan de Roos Verhuur Lemmer failliet verklaard. De twintig werknemers zijn vervolgens per 28 mei 2014 in dienst getreden bij Jan de Roos Transport Lemmer, Jan de Roos Montage Lemmer en Jan de Roos Verhuur.  De curator heeft geen medewerking verleend aan deze doorstart  en heeft geweigerd de bij de gefailleerde vennootschappen in dienst zijn werknemers te ontslaan. De werknemers stellen zich daarom op het standpunt dat de nieuwe vennootschappen gehouden zijn om de nog openstaande betalingsverplichtingen van de gefailleerde vennootschappen na te komen.

 

De rechter oordeelt dat gelet op de feitelijke gang van zaken er sprake is van een overgang van onderneming. Het oogmerk was om Jan de Roos Transport, Jan de Roos Montage en Jan de Roos Verhuur Lemmer te laten failleren en de activiteiten onder de vlag van de nieuwe vennootschappen voort te zetten met hetzelfde personeel. De gefailleerde vennootschappen bevatten niet of nauwelijks activa. De bedrijfsmiddelen van de gefailleerde vennootschappen zijn zonder onderbreking aan de nieuwe vennootschappen  ter beschikking gesteld en worden door hen gebruikt. Ook maken zij gebruik van aan de gefailleerde verleende vergunningen. Alles overwegend worden de nieuwe vennootschappen door de rechter veroordeeld tot het betalen van achterstallig loon.

 

Waarschijnlijk hadden de gefailleerde vennootschappen in navolging van de nieuwe trend een pre-pack faillissement voor ogen, zonder medewerking van de curator is dat echter niet gelukt. De pre-pack procedure is vooralsnog niet in wetgeving verankerd. De eerste procedures die het fenomeen pre-pack aan de kaak stellen zijn inmiddels een feit. Het is nu wachten op rechterlijke uitspraken.

 

Conny Fritse

 

(ECLI:NL:RBNNE:2014:4598)

 

 

 

« Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief