Banner Uilhoorn & Fritse
 

Grap met speelgoed aap reden voor ontslag? Who is Next?

16-04-2014


Een trambestuurder bij het Gemeentelijk vervoersbedrijf Amsterdam (GVB) hangt als grap op kantoor een pluche speelgoed aap op aan een ventilatierooster. Met een touwtje om de nek en het woord "Next" op de buik bungelt de aap pal voor de kamers van de leidinggevenden. Een leidinggevende doet melding van het incident en zegt zich bedreigd en geïntimideerd te voelen.

 

Er vindt vervolgens een gesprek plaats met de trambestuurder waarin hij laat weten dat het om een grap gaat. De algemeen directeur van het GVB, verantwoordelijk voor het veranderprogramma onder de naam "GVB Next", had in een eerder stadium zijn functie neergelegd. In de wachtruimte van de conducteurs  was een pluche speelgoed aap beland die als grap was omgedoopt tot algemeen directeur.

 

De dag na het gesprek met de conducteur wordt hij door het GVB schriftelijk op staande voet ontslagen. Het GVB voert aan dat het gedrag: "grensoverschrijdend en gezagsondermijnend is geweest en een intimiderend en bedreigend effect heeft gehad.(...) Hoe dan ook is gehandeld op een wijze die haaks staat op de Gedragscode van GVB." De trambestuurder vernietigt het ontslag.

 

Het GVB verzoekt vervolgens de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, voor zover deze nog zou bestaan. Het GVB stelt dat de trambestuurder bewust het risico heeft genomen dat zijn ongepaste grap als bedreiging wordt opgevat. Het voorval vond plaats juist nu het GVB bezig was de sfeer op de betreffende afdeling te verbeteren. Verder merkt het GVB op dat zij geen enkel vertrouwen meer in de werknemer en zijn functioneren heeft en dat de arbeidsverhouding door toedoen van de werknemer onherstelbaar verstoord is geraakt.

 

Volgens de kantonrechter bestaat de mogelijkheid dat de leidinggevende danig is geschrokken. Hoewel de werknemer onhandig heeft gehandeld is van een dringende reden geen sprake. Er werd al een week grappen gemaakt met behulp van de aap en er is nooit gewaarschuwd dat dit gevolgen zou kunnen hebben voor het dienstverband. Van een verstoorde arbeidsrelatie is ook niet gebleken en bovendien heeft de trambestuurder zijn spijt betuigd. Het verzoek van het GVB wordt afgewezen en dus wordt de arbeidsovereenkomst van de trambestuurder niet ontbonden.

 

Bron: ECLI:NL:RBAMS:2014:1403, Rechtbank Amsterdam, 21-03-2014

 

Leonard van der Leeden, Uilhoorn & Fritse Advocaten

 

Een aangepaste versie van dit artikel verscheen in E-zine Arbeidsrecht, HR Praktijk (WEKA Uitgeverij)

 

 

 

 

 

« Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief