Banner Uilhoorn & Fritse
 

Onrechtmatig verkregen bewijs inzage Gmail account?

16-08-2013


Een werknemer stuurt via zijn privé e-mail berichten waaruit blijkt dat hij bezig is met het oprichten van een concurrerende onderneming. De werkgever heeft kennis genomen van de inhoud van die e-mails en de werknemer op staande voet ontslagen.  

 

De 39-jarige werknemer in de functie van hoofd inkoop en hoofd R&D commercieel medewerker buitendienst is 2 jaar in dienst bij een onderneming in de verkoop van onderdelen van sectionaalpoorten. Na een jaar in dienst te zijn wordt de werknemer uitgezonden naar China om daar een goedkopere inkoopmarkt op te zetten. De werkgever heeft vermoedens ten aanzien van ongeoorloofde activiteiten. De werknemer wordt op non actief gesteld omdat de werknemer de werk laptop niet aan zijn werkgever wil afgeven.  Vervolgens wordt hij op staande voet ontslagen. Achterliggende reden is dat de werknemer - samen met de algemeen directeur van een gelieerde onderneming - bezig is met het in Hong Kong oprichten van een onderneming met concurrerende activiteiten. De werkgever heeft persoonlijk e-mails van de werknemer ingezien die op het ICT-netwerk van de werkgever terecht zijn gekomen.

 

Onrechtmatig verkregen bewijs

De werknemer stelt dat de overgelegde e-mails niet als bewijs mogen worden gebruikt omdat deze onrechtmatig zijn verkregen. De e-mails zouden niet op het ICT-netwerk staan. De werknemer heeft geen toestemming verleend om het met een wachtwoord beveiligde privé e-mailaccount (Gmail) in te kijken. De werknemer stelt dat de werkgever aan het wachtwoord is gekomen door op de privé-computer van de algemeen directeur van de gelieerde onderneming in te breken. Sprake zou zijn van computervredebreuk, schending van briefgeheim en inbreuk op de persoonlijke levenssfeer.

 

Tussenarrest

De rechter oordeelt in hoger beroep (tussen-arrest) dat het Gmail account slechts sporadisch zakelijk is gebruikt. Het 'protocol van e-mail en internetfaciliteiten' is niet van toepassing op de privé e-mail.

 

Door de werkgever moet nadere informatie gegeven moet worden zodat beoordeeld kan worden of het nodig was voor de werkgever om inzage te hebben in de laptop en het Gmail account, om tot het oordeel van het ontslag op staande voet te komen. Tevens moet nader bewijs worden geleverd dat de echtgenote van de werknemer aan de werkgever het wachtwoord heeft gegeven. In afwachting daarvan wordt ook de beslissing of de e-mails als bewijs kunnen dienen aangehouden.

 

Tip: In het civiele recht wordt niet snel geoordeeld dat sprake is van onrechtmatig verkregen bewijs.

 

Bron: Hof Den Bosch, 19 maart 2013, ECLI:NL:GHSHE:2013:BZ5206

 

Mark Uilhoorn

Uilhoorn & Fritse Advocaten

 

 

 

« Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief