Banner Uilhoorn & Fritse
 

Discriminerende taal op Facebook geen dringende reden

12-08-2013


Een werknemer beklaagt zich op zijn Facebook pagina over zijn werk. Bovendien wordt discriminerende taal gebruikt waarbij ook de naam van de werkgever wordt genoemd. De werkgever vindt dat sprake is van de druppel die de emmer doet overlopen. De rechter wordt verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens een dringende reden.

 

De 21-jarige werknemer is bijna 2 jaar in dienst als hulpmonteur bij een onderneming in vloerverwarmingen. De werkgever spreekt de werknemer aan vanwege allerlei klachten. Zo zou bij een klant de werknemer ongevraagd en zonder toestemming snoep uit de keukenkast hebben gehaald. De werkgever vindt dat sprake is van een ernstige vertrouwensbreuk door meermalen discriminerend taalgebruik op de Facebook pagina van de werknemer: "Ja hoor mag je morgen weer met die zwarte mee jezus zeg gvd moet lekker doorgaan zo dan ben ik er gauw klaar mee", "Het is getint en werkt niet hard?" en "Ik wil verlost worden van deze mongool wat een gek zeg". Door de naam van de werkgever ook te vermelden vindt de werkgever dat naast het beschadigen van naaste collega's ook sprake is van het in een kwaad daglicht stellen van de werkgever.

 

De rechter oordeelt dat de berichten op Facebook niet door de beugel kunnen. Het incident van het wegnemen van snoep is slechts van horen zeggen, zodat dat geen verdere rol speelt. De rechter is van mening dat de uitlatingen op Facebook niet als de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen, kan worden gezien. De uitlatingen op Facebook op zich zijn naar oordeel van de rechter onvoldoende om een dringende reden aan te nemen, nu niet eerst een laatste waarschuwing is gegeven. De arbeidsovereenkomst wordt wel ontbonden vanwege een geschade vertrouwensrelatie. Aan de werknemer wordt een vergoeding op grond van de neutrale kantonrechterformule toegekend (C=1).

 

Tip: Afhankelijk van de gedragingen moet aan de werknemer eerst nog een waarschuwing worden gegeven, in plaats van gelijk over te gaan tot ontslag op staande voet.

 

Bron: Rechtbank Arnhem, locatie Wageningen, 11 april 2012, LJN: BW2006

 

Mark Uilhoorn

Uilhoorn & Fritse Advocaten

 

 

 

« Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief