Banner Uilhoorn & Fritse
 

Vijandig bod op onderneming geen reden ontslag directeur

19-07-2011


De statutair directeur wordt geschorst vanwege een vijandig bod om de onderneming over te nemen. Tijdens de vergadering van aandeelhouders wordt de directeur vanwege het bod en andere verwijten op staande voet ontslagen. De directeur start een kort geding voor doorbetaling van zijn loon. De rechter stelt de directeur in het gelijk.

 

Vijandig bod

De directeur is uitgenodigd voor de algemene vergadering van aandeelhouders (ava) waar zijn ontslag behandeld zal worden. Omdat hij bij brief al verweer heeft gevoerd gaat hij niet naar de vergadering. Uit de notulen blijkt dat tijdens de vergadering de directeur ook nog andere verwijten worden gemaakt. Op grond van het bod en de andere verwijten is de directeur op staande voet ontslagen. Zo zou de directeur arbeidsovereenkomsten van werknemers hebben beëindigd onder het betalen van een vergoeding, waarna deze werknemers bij een andere onderneming konden gaan werken waar de directeur ook belangen in zou hebben.

 

De Rechtbank Arnhem beslist tot vernietiging van het besluit van de ava. De directeur had zich moeten kunnen verweren tegen de andere verwijten die hem worden gemaakt. Het is niet redelijk dat de directeur mede op staande voet wordt ontslagen voor verwijten die pas tijdens de vergadering bekend worden terwijl hij op deze vergadering niet aanwezig was. Bovendien is het ontbreken van de commissaris van de onderneming tijdens de ava is in strijd met een dwingendrechtelijke regel. Dit leidt ook tot vernietiging van het besluit van de ava. Het loon van de directeur moet worden doorbetaald.

 

Dit artikel van Mark Uilhoorn van 19 juli 2011 verscheen ook in: e-zine Arbeidsrecht, HR Praktijk (WEKA Uitgeverij)

 

 

 

 

« Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief